MirunaStie.net

Cum arătau 22 de obiecte normale atunci când au apărut prima oară. Numărul 5 te va șoca

Cu greu poți găsi astfel pe cineva care nu a văzut un dispozitiv Apple sau Samsung. Totuși, primele modele apărute arătau complet diferit de lucrurile pe care le cunoaștem noi astăzi. Fă o incursiunea în trecutul unor companii faimoase și privește cum arătau produsele lor la începuturi:

1. Primul computer Apple – Apple I

 

2. Primul automobil Ford – Model A

 

Acesta este al doilea mare model de succes al companiei Ford Motor, după Model T. A fost produs pe 20 octombrie 1927, dar nu a fost vândut până pe 2 decembrie. Modelul A era disponibil în patru culori standard. Până pe 4 februarie 1929 se vânduseră un milion de automobile Ford Model A, iar până pe 24 iulie se vânduseră două milioane.

 

3. Primul frigider Bosch

 

4. Primul televizor Samsung – P-3202

 

5. Primul telefon mobil Siemens – Mobiltelefon C1

 

6. Prima versiune a Microsoft Windows

 

7. Prima copertă de catalog IKEA

 

8. Primul aparat de fotografiat Canon – Kwanon

 

Compania care l-a produs se numea Seiki-Kogaku Kenkyusho, ceea ce înseamnă, în traducere, Laboratorul de Instrumente Optice de Precizie. Kwanon era alcătuit din părți de alamă, aluminiu, fier și cauciuc, dar avea un preț destul de ridicat. Numele Kwanon vine de la zeița budistă a milei, Kwannon, iar lentilele se numeau Kasyapa, după unul din discipolii lui Buddha, Mahakasyapa.

9. Prima jucărie de Lego – o rățușcă de lemn

 

10. Prima motocicletă Harley-Davidson

 

Faimoasa companie americană Harley-Davidson a început într-o mică baracă, în 1903, datorită lui William S. Harley și fraților Arthur și Walter Davidson din Milwaukee, Wisconsin. Peste o sută
de ani, marca avea să fie confundată cu însăși cultura americană, istoria sa fiind întrețesută cu istoria Statelor Unite ale Americii.

11. Primul magazin Starbucks

 

12. Primul laptop HP – HP-110

 

13. Prima cremă Nivea

 

14. Prima consolă Sega – SG-1000

 

15. Primul parfum Chanel – Chanel No. 5

 

Chanel No. 5 este primul parfum lansat de franțuzoaica Gabrielle „Coco” Channel. Formula chimică a parfumului a fost compusă de chimistul și parfumierul Ernest Beaux. Pentru sticlă, Chanel și-a dorit un model care să nu semene cu sticluțele exagerat de elaborate de la vremea respectivă. Recipientul original avea margini rotunjite delicate și era vândut numai clienților selecți, în magazine Chanel.

16. Prima cameră video Sony – HVC-F1

 

17. Prima copertă Vogue

 

18. Primul epilator Philips – Philiishave 7730

 

19. Prima păpușă Barbie

 

Păpușile Barbie au fost produse de compania americană de jucării Mattel, Inc., fiind lansate în martie 1959. Creatoarea lor este o femeie de afaceri, Ruth Handler, care s-a inspirat de la păpușile germane Bild Lilli.

20. Primul smartphone Apple – iPhone

 

21. Prima pastă de dinți Colgate – pudra dentală antiseptică Colgate

 

22. Primul prezervativ – apărut cu 370 ani în urmă

 

Acest produs contraceptive reutilizabil era făcut din piele de oaie și a fost folosit în Suedia prin anii 1600. S-au păstrat instrucțiunile pentru el: era recomandat să îl cureți cu lapte cald pentru a evita contractarea unei boli cu transmitere sexuală.

10 mituri de prim ajutor care îți pot pune viața în pericol. Învață care este varianta corectă

În caz de urgență, primul lucru care vine în mintea fiecăruia este sfatul prietenilor și al familiei. Cu toate acestea, chiar și cele mai cunoscute recomandări pot duce la consecințe grave.
Iată care sunt 10 dintre cele mai comune mituri despre primul ajutor, astfel încât să nu vă simțiți confuzi cu privire la ce să faceți când cineva are nevoie de ajutor.

 

1. Aplicarea gheții pe o vânătaie

De ce este greșit: Gheața ajută într-adevăr la reducerea vânătăilor, dar nu aplicați pachetul direct pe piele sau veți avea o arsură rece.
Ce este corect: puneți o pânză între piele și gheață. Aplicați gheața timp de 20 de minute, scoateți gheața și așteptați încă 20 de minute. Repetați de mai multe ori.

 

2. Frecarea unei persoane cu febră cu alcool sau oțet

De ce nu este bine: Oțetul și alcoolul sunt absorbite în sânge. Frecarea cu alcool poate crea intoxicație, în timp ce oțetul va crește aciditatea prea mult. Este deosebit de periculoasă pentru copii.
Ce este corect: febra poate fi atenuată băgând mai mult aer rece în cameră. În aceste condiții, pacientul va depăși febra, dacă nu este prea mare, de la sine.

 

3. Ridicarea unei persoane inconștiente

De ce este greșit: dacă cineva leșină, nu încercați să îi ridicați sau să îi stropiți cu apă rece – vei agrava spasmul. După ce își recapătă cunoștința, nu-i lăsați să bea cafea sau băuturi energizante: cofeina va duce la deshidratare.
Ce e corect: Ridicați picioarele persoanei, desfaceți toate articolele de îmbrăcăminte strânse și nu îi lăsați să stea în picioare imediat ce se trezesc.

 

4. Utilizarea untului sau smântânii pentru tratarea arsurilor

De ce este greșit: Singurul motiv pentru care vă veți simți mai bine după asta este că substanța este rece. Pericolul este însă ca untul sau smântâna să se usuce și să creeze o peliculă ce va împiedica schimbul termic (căldura va merge mai adânc și va provoca mai multă pagubă).
Ce este corect: Țineți zona arsă în apă rece timp de 15 minute. Nu rupeți niciodată bășica de pe arsură, deoarece aceasta va îndepărta stratul protector și va lăsa rana deschisă pentru infecții care pot duce la cicatrizare.

 

5. Punerea la loc a unui os pe cont propriu

De ce este greșit: Nu ar trebui să repoziționezi o articulație dislocată pe cont propriu deoarece ar putea duce la răniri suplimentare.
Ce e corect: Imobilizați membrul rănit și duceți victima la spital. Membrana nu trebuie să fie stabilită cu forța. În schimb, îmbrăcați-l într-o poziție confortabilă, imobilizând nu numai locul posibil al fracturii, ci cele două cele mai apropiate articulații.

 

6. Aplicarea căldurii pe o entorsă

De ce este greșit: O cârpă caldă nu va ajuta dacă mușchii dumneavoastră sunt răniți. Dimpotrivă, căldura va întări fluxul sanguin, ducând la o umflare mai severă.
Ce e corect: Aplicați ceva răcoros în primele zile după un accident. Aceasta va diminua inflamația și durerea. Asigurați un repaus al membrelor vătămate timp de 48 de ore.

 

7. Provocarea regurgitării în cazurile de otrăvire

De ce nu este bine: Recomandarea standard pentru otrăvire este să vă faceți să vomitați. Cu toate acestea, este strict interzis dacă ați fost otrăvit cu substanțe acide, alcaline sau alte substanțe caustice.
Ce e corect: Sunați imediat o ambulanță. Dacă totuși sunteți sigur că vomatul vă va face bine, nu utilizați mangan, bicarbonat de sodiu sau lapte pentru a o induce. În schimb, beți multă apă caldă.

 

8. Intrarea unui obiect străin în ochi

De ce este greșit: Riscați o mișcare greșită a mâinii și o agravare a rănilor.
Ce este corect: Acoperiți ochiul cu tifon și sunați la doctor. Numai dacă este o arsură chimică, ar trebui să spălați imediat ochiul cu apă.

 

9. Extragerea obiectelor din răni

De ce este greșit: Puteți să extrageți de pe deget o așchie sau o bucățică de ciob din mână, dar să nu încercați niciodată să trageți obiecte mari din răni grave. Medicii le țin în loc până când pacientul este în operație. În caz contrar, se va produce o sângerare care poate duce la moarte.
Ce este corect: Oricât de înfricoșător ar fi un cuțit înfipt într-un picior sau un șarpe imens în piept, este important să duci pacientul la spital, în loc să-l ajuți să scoată obiectul din corp.

 

10. Aplicarea unguentelor pe o rană

De ce este greșit: O rană se va vindeca mai bine în aer proaspăt, în timp ce unguentele creează umiditate nedorită.
Ce e corect: Curățați rana cu apă rece și cu săpun și îmbrăcați-o într-un bandaj uscat.

 

Comentarii