Miruna Stie

8 MISTERE incredibile ascunse în spatele unor STATUI celebre! Ultima a fost un ACCIDENT!

Atunci când a fost întrebat cum își creează statuile, sculptorul Auguste Rodin l-a citat pe Michelangelo: „Sculptura este ușoară – doar ajungi la piele și te oprești”. Poate că de aceea capodoperele adevărate par a fi ceva divin – le privești și te gândești că numai un geniu ar fi putut să facă o așa frumusețe dintr-o simplă bucată de piatră.

Fiecare operă de artă are o poveste unică, însă unele au chiar adevărate secrete ascunse în spatele lor – iată câteva exemple:

1. Moise cu coarne

Michelangelo l-a sculptat pe Moise cu o trăsătură neobișnuită – o pereche de coarne. Mulți istorici ai artei au crezut că el a înțeles greșit Biblia – cuvântul evreiesc folosit în Cartea Exodului când se vorbește despre felul în care Moise a coborât de pe Muntele Sinai cu Tablele Legii poate fi tradus ca „strălucire” sau „coarne”.

2. Antichitatea colorată

S-a crezut mult timp că în Roma și în Grecia antică statuile din marmură erau mereu albe. Potrivit unor studii recente, e foarte posibil ca ele să fi fost însă vopsite în multe culori, care s-au șters cu timpul.

3. Suferința Micii Sirene

Statuia Micii Sirene din Copenhaga este adesea vandalizată. Sculptura a fost chiar decapitată de două ori – în 1964 și în 1998. În 2006, mica sirenă a fost împroșcată cu vopsea verde, iar mai apoi guvernul a decis să o mute mai departe de țărm.

4. Sărutul fără sărut

Francesca da Rimini, o doamnă menționată în Infernul lui Dante s-a îndrăgostit de fratele mai mic al soțului său și a fost ucisă alături de el. Buzele celor din sculptură nu se ating, sugerând faptul că au fost uciși fără să fi comis un păcat.

5. Secretul vălului de marmură

Uitându-te la aceste statui te întrebi probabil cum a fost făcut vălul semi-transparent din piatră. Adevărul e că marmura folosită avea două straturi, unul mai gros, iar altul mai subțire, aproape transparent.

6. (Im)perfecțiunea lui David

Deși David este considerat idealul de frumusețe masculină, el nu este perfect – se uită cruciș. Descoperirea a fost făcută la scanarea statuii cu tehnologie laser. Defectul este aproape invizibil, deoarece stă pe un piedestal înalt. Experții cred că Michelangelo l-a creat pe David intenționat așa, astfel încât să arate impecabil privit din ambele părți.

7. Artă și moarte, moarte și viață

Cea mai misterioasă sculptură dintr-un cimitir din Barcelona este intitulată Sărutul Morții, iar creatorul său este încă necunoscut. Sculptura este situată într-unul dintre cele mai îndepărtate colțuri ale cimitirului.

8. Brațele lui Venus din Milo

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute sculpturi din Luvru, Paris. Se spune că a fost descoperită de un sătean pe o insula din Grecia, în 1820. Atunci când niște exploratori francezi au zărit-o, i-au recunoscut valoarea și au plătit câțiva oameni pentru a o căra pe vasul lor. În timp ce aceștia aduceau statua, au scăpat-o și i-au rupt ambele brațe, iar atunci când au aflat acest lucru, marinarii au spus că sunt prea obosiți, așa că au renunțat să se întoarcă după membrele lipsă.

loading...

Miruna Stie

Add comment