MirunaStie.net

10 TRUCURI pentru ȘOFERI pe care nu o să le auzi NICIODATĂ la ȘCOALĂ. Al 7-lea îți salvează VIAȚA!

Dacă inițial șofatul era privit ca o artă, acum este un obicei pe care l-au deprins foarte multe persoane. Nici chiar cei care conduc de multă vreme nu știu toate secretele condusului. Iată câteva trucuri care îți vor fi de folos dacă vrei să fii un șofer încrezător, care se simte confortabil la volan și evită situațiile periculoase:

1. Ai grijă ca oglinzile să fie aranjate corect

Dacă oglinzile nu sunt aranjate cum trebuie, vor rămâne părți din drum pe care nu vei putea să le vezi. Ca să eviți asta, ajustează oglinzile laterale astfel încât să nu-ți poți vedea mașina în ele (sau să o vezi numai foarte puțin). Atunci când aranjezi oglinzile, stai în postura în care conduci de obicei.

2. Încearcă să știi exact unde sunt roțile

Dacă vrei să eviți gropile și zgârierea discurilor, trebuie să știi foarte bine unde sunt roțile mașinii. Pentru asta, ia o sticlă goală de plastic, apas-o cu piciorul și pune-o pe asfalt. Treci peste ea cu roata din dreapta – față apoi cu cea din stânga – față. Deschide geamul ca să auzi sunetul făcut de sticlă.

3. Atunci când parchezi, concentrează-te la oglinzi

Oprește-te imediat ce vezi trotuarul în oglinda retrovizoare, astfel încât distanța dintre mașină și trotuar să fie minimă. Atunci când parchezi paralel cu trotuarul, ai grijă să nu zgârii discurile. Lipește o bucată de scotch colorat sub parbriz – oprește de îndată ce trotuarul ajunge în dreptul semnului.

4. Cu mașina prin apă

Chiar și atunci când treci printr-o baltă mică, mergi încet și nu face nicio manevră. Când viteza e mare, apa poate să ajungă în sistemul de aprindere. Mai mult decât atât, poate să intervinăă acvaplanarea, iar mașina va aluneca. Când ieși din baltă, nu pune frână și nu accelera.

5. Fii atent la ce fac mașinile înalte din fața ta

Atunci când conduci, nu te uita numai la mașina din fața ta, ci fii atent și la cele mai înalte – șoferii lor pot să vadă mai bine ce se întâmplă pe drum. Dacă acestea încetinesc, poate că a avut loc un accident sau a apărut un alt obstacol pe drum pentru care ar trebui să te pregătești.

6. Dacă motorul nu pornește, treci la faza lungă

Uneori, motorul nu pornește când e iarnă și e foarte frig. Înainte de a încerca să pornești mașina, încălzește bateria aprinzând luminile în faza lungă sau radioul.

7. Când conduci noaptea, coboară oglinda retrovizoare

Nu mulți oameni știu că oglinda retrovizoare are două moduri – unul de zi și unul de noapte. Ca să nu te orbească farurile mașinii din spate, schimbă unghiul oglinzii retrovizoare atunci când conduci noaptea.

8. Pornește aerul condiționat

Chiar dacă nu folosești aerul condiționat (pe timp de iarnă, de exemplu), pornește-l pentru câteva momente, ca să nu ți se usuce lichidul de răcire.

9. Folosește frâna de mână

Chiar și când nu-ți parchezi mașina în pantă, folosește în mod regulat frâna de mână – nu și când e foarte frig, însă.

10. Dacă observi că mașina din fața ta frânează, redu și tu viteza

Dacă mașina de pe bandă pune frână, încetinește și tu puțin, pentru că s-ar putea să întâlnești și tu obstacolul văzut de celălalt șofer – poate că e vorba de un pieton sau un animal care traversează strada.

Comentarii