MirunaStie.net

10 mituri de prim ajutor care îți pot pune viața în pericol. Învață care este varianta corectă

În caz de urgență, primul lucru care vine în mintea fiecăruia este sfatul prietenilor și al familiei. Cu toate acestea, chiar și cele mai cunoscute recomandări pot duce la consecințe grave.
Iată care sunt 10 dintre cele mai comune mituri despre primul ajutor, astfel încât să nu vă simțiți confuzi cu privire la ce să faceți când cineva are nevoie de ajutor.

 

1. Aplicarea gheții pe o vânătaie

De ce este greșit: Gheața ajută într-adevăr la reducerea vânătăilor, dar nu aplicați pachetul direct pe piele sau veți avea o arsură rece.
Ce este corect: puneți o pânză între piele și gheață. Aplicați gheața timp de 20 de minute, scoateți gheața și așteptați încă 20 de minute. Repetați de mai multe ori.

 

2. Frecarea unei persoane cu febră cu alcool sau oțet

De ce nu este bine: Oțetul și alcoolul sunt absorbite în sânge. Frecarea cu alcool poate crea intoxicație, în timp ce oțetul va crește aciditatea prea mult. Este deosebit de periculoasă pentru copii.
Ce este corect: febra poate fi atenuată băgând mai mult aer rece în cameră. În aceste condiții, pacientul va depăși febra, dacă nu este prea mare, de la sine.

 

3. Ridicarea unei persoane inconștiente

De ce este greșit: dacă cineva leșină, nu încercați să îi ridicați sau să îi stropiți cu apă rece – vei agrava spasmul. După ce își recapătă cunoștința, nu-i lăsați să bea cafea sau băuturi energizante: cofeina va duce la deshidratare.
Ce e corect: Ridicați picioarele persoanei, desfaceți toate articolele de îmbrăcăminte strânse și nu îi lăsați să stea în picioare imediat ce se trezesc.

 

4. Utilizarea untului sau smântânii pentru tratarea arsurilor

De ce este greșit: Singurul motiv pentru care vă veți simți mai bine după asta este că substanța este rece. Pericolul este însă ca untul sau smântâna să se usuce și să creeze o peliculă ce va împiedica schimbul termic (căldura va merge mai adânc și va provoca mai multă pagubă).
Ce este corect: Țineți zona arsă în apă rece timp de 15 minute. Nu rupeți niciodată bășica de pe arsură, deoarece aceasta va îndepărta stratul protector și va lăsa rana deschisă pentru infecții care pot duce la cicatrizare.

 

5. Punerea la loc a unui os pe cont propriu

De ce este greșit: Nu ar trebui să repoziționezi o articulație dislocată pe cont propriu deoarece ar putea duce la răniri suplimentare.
Ce e corect: Imobilizați membrul rănit și duceți victima la spital. Membrana nu trebuie să fie stabilită cu forța. În schimb, îmbrăcați-l într-o poziție confortabilă, imobilizând nu numai locul posibil al fracturii, ci cele două cele mai apropiate articulații.

 

6. Aplicarea căldurii pe o entorsă

De ce este greșit: O cârpă caldă nu va ajuta dacă mușchii dumneavoastră sunt răniți. Dimpotrivă, căldura va întări fluxul sanguin, ducând la o umflare mai severă.
Ce e corect: Aplicați ceva răcoros în primele zile după un accident. Aceasta va diminua inflamația și durerea. Asigurați un repaus al membrelor vătămate timp de 48 de ore.

 

7. Provocarea regurgitării în cazurile de otrăvire

De ce nu este bine: Recomandarea standard pentru otrăvire este să vă faceți să vomitați. Cu toate acestea, este strict interzis dacă ați fost otrăvit cu substanțe acide, alcaline sau alte substanțe caustice.
Ce e corect: Sunați imediat o ambulanță. Dacă totuși sunteți sigur că vomatul vă va face bine, nu utilizați mangan, bicarbonat de sodiu sau lapte pentru a o induce. În schimb, beți multă apă caldă.

 

8. Intrarea unui obiect străin în ochi

De ce este greșit: Riscați o mișcare greșită a mâinii și o agravare a rănilor.
Ce este corect: Acoperiți ochiul cu tifon și sunați la doctor. Numai dacă este o arsură chimică, ar trebui să spălați imediat ochiul cu apă.

 

9. Extragerea obiectelor din răni

De ce este greșit: Puteți să extrageți de pe deget o așchie sau o bucățică de ciob din mână, dar să nu încercați niciodată să trageți obiecte mari din răni grave. Medicii le țin în loc până când pacientul este în operație. În caz contrar, se va produce o sângerare care poate duce la moarte.
Ce este corect: Oricât de înfricoșător ar fi un cuțit înfipt într-un picior sau un șarpe imens în piept, este important să duci pacientul la spital, în loc să-l ajuți să scoată obiectul din corp.

 

10. Aplicarea unguentelor pe o rană

De ce este greșit: O rană se va vindeca mai bine în aer proaspăt, în timp ce unguentele creează umiditate nedorită.
Ce e corect: Curățați rana cu apă rece și cu săpun și îmbrăcați-o într-un bandaj uscat.

5 secrete pentru a activa hormonii de slăbire și a pierde în greutate fără să faci efort

Mulți cred că, pentru a scăpa de kilogramele în plus e suficient să consumi mai puține calorii și să faci exerciții fizice regulate, dar adevărul e ceva mai complicat. Pentru a slăbi eficient trebuie să-ți îndrepți atenția asupra hormonilor de pierdere în greutate. Iată cum poți slăbi fără exerciții, țintind hormonii de pierdere în greutate:

 

 

1. Mănâncă fără grabă și cu atenție

Știai că durează cam douăzeci de minute până ce leptina declanșează hormonul de sațietate al corpului, care te face apoi să te simți sătul? Dacă te grăbești să mănânci, acest hormon nu va fi declanșat și nimic nu îi va spune creierului că ai mâncat suficient. Consumul alimentelor de calitate bogate în proteine nu este numai sănătos, dar te ajută și să te simți sătul pentru mai mult timp, prin declanșarea leptinei.

 

 

2. Consumă alimente care conțin grăsimi bune în cantități mari

Grăsimile bune, care se găsesc în alimente precum uleiul de cocos te ajută să te simți sătul pentru mai mult timp și nu sunt depozitate ca grăsime, fiind folosite imediat și crescându-ți nivelurile de energie.

 

 

3. Nu uita de micul dejun

Mănâncă în fiecare zi ceva la micul dejun, la puțin timp după ce te trezești. Dacă mănânci ceva până într-o oră după ce te trezești, vei declanșa hormonii care te fac să pierzi în greutate pentru întreaga zi.

 

 

4. Obține suficientă vitamina D prin intermediul luminii soarelui

Nivelul ridicat de Vitamina D te ajută să îți amplifici metabolismul, menținându-l la o rată optimă de funcționare. Atunci când stai la soare pentru a-ți obține vitamina D atât de importantă pentru pierderea în greutate, nu uita de pielea ta. Folosește întotdeauna cremă de protecție solară, dacă nu vrei ca urmele îmbătrânirii să-ți apară mai repede pe față.

 

 

5. Dormi mai bine

Cercetările au arătat că dacă o persoană nu doarme minim 6-8 ore pe noapte, nivelurile de leptină scad și nu îi mai transmit creierului când corpul a primit suficientă mâncare. De aceea e atât de important să dormi bine. Dacă nivelul de leptină din corpul tău e prea jos, vei simți nevoia să mănânci mai mult, pentru a compensa lipsa somnului. Hormonul leptină e semnificativ pentru a decide dacă ți-e foame, sete sau somn.

Comentarii