MirunaStie.net

8 lucruri pe care să nu le spui niciodată partenerului tău. Numărul 3 îl face să se despartă de tine

Cuvintele pe care le spunem celor dragi la nervi sau atunci când suntem obosiți pot fi periculoase, făcând traiul împreună tensionat sau chiar imposibil de suportat, putând să ducă chiar la despărțire. Iată câteva dintre frazele care ar fi mai bine să rămână nespuse, dacă nu vrei să îți distrugi relația. E mai bine să îți muști limba decât să îți regreți cuvintele:

1. Fraze care minimizează sentimentele

Atunci când spunem lucruri precum „Oh, ce prostie!” sau „Cât timp ai de gând să îți mai faci griji pentru chestia asta?” nu ne consolăm partenerul, ci îi minimizăm sentimentele. El nu se va mai deschide dacă îi respingem sentimentele sau credem că sunt ridicole. Încearcă să înțelegi de ce se simte partenerul tău așa.

2. Fraze care sugerează indiferența

Dacă unul sau ambii parteneri și-a(u) pierdut interesul pentru cum se comportă celălalt, relația e pe punctul de a se destrăma. Nu rosti cuvinte care denotă indiferență.

3. Comparații

Nu îți compara niciodată partenerul / partenera cu soții / soțiile altora dacă nu e în favoarea sa. În loc să dai exemplu pe altcineva, gândește-te la lucrurile bune pe care partenerul / partenera le aduce în viața ta.

4. Generalizări

Încearcă să eviți cuvintele „mereu”, „niciodată” și „constant”. Dacă le folosești, îți învinovățești partenerul pentru problemele din trecut, din prezent și din viitor. Concentrează-te pe prezent și încercați să găsiți o soluție împreună. Nu mai acuza și explică ce simți, dacă vrei ca celălalt să te înțeleagă.

5. Cuvinte care distrug stima de sine a partenerului

Toți oamenii au nevoie să aibă o stimă de sine stabilă, iar cuvintele care o degradează sunt traumatizante pentru toată lumea. Dacă îi spui „și mai zici că ești bărbat?” sau „cine altcineva o să te vrea?”, partenerul se va duce, mai devreme sau mai târziu, la cineva care îl iubește și îl apreciază, la cineva care îl admiră. Asta urmărești?

6. Fraze care exprimă regretul că v-ați întâlnit sau că v-ați căsătorit

Puține cuvinte pot fi mai distrugătoare decât „ar fi fost mai bine dacă nu ne-am fi întâlnit niciodată!” Nu rosti asemenea lucruri jignitoare. Întreabă-te ce responsabilități ai tu pentru ceea ce nu merge bine în relația voastră. Care e contribuția ta la faptul că relația nu e una plină de bucurie și armonie?

7. Învinovățirea partenerului

„E numai vina ta” sau „numai din vina ta ne certăm întotdeauna” – aceste expresii nu duc la nimic bun. Nu sunt critici constructive, nu îmbunătățesc situația sau relația, ci manipulează, făcându-l pe celălalt să se simtă vinovat.

8. Fraze de tipul „nu e treaba ta”

Dacă îi spui partenerului lucruri asemănătoare, îi dai de înțeles că nu îl respecți și că nu consideri că ar fi necesar să fii sinceră cu el. Prin urmare, este zdruncinată chiar baza relației voastre.

Comentarii